Individualizam

 

Individualizam je osjećaj odgovornosti.Sopstvene prije svega. Indivudualna odgovornost je najpošteniji čin jedne individue. Ona je suprotna prevaljivanju svoje odgovornosti na druge, suprotna je kreaciji kolektivne odgovornosti za sopstvene greške.

Zapitajmo se kako ovaj fenomen funkcioniše u crnogorskoj zbilji. Da li su naši političari, rukovodioci, političari na privremenim zadacima u privredi, Crnogorci po zanimanju, samozvane patriote koje se svojski trude da ne plaćaju porez, i ostali likovi našeg okruženja, svjesni sopstvene odgovornosti. Presudite sami, jer da zaista jesu onda ne bi tražili da sunovrat sopstvenih grešaka prevaljuju na one koji zaista nijesu krivi (ako izuzmeno odgovornost naroda za rezultat izbora jer su naivno vjerovali i prepustili da strah vlada njima).

Ovih dana imamo puno govora o tome kako treba smanjiti davanja i primanja ovom i onom, ali bez eleboracije o strukturi tih redukcija, suština jeste da se traži kolektivna odgovornost za greške u mnogim odlukama koje nijesu bile kolektivne. Dakle, kada odlučujemo, onda se “moje” mišljenje ne uvažava, ali kada udarimo u stijenu, onda hajde da zajedno podijelimo “moju” platu. Hm, čudna logika, ili još bolje odsustvo svake logike. Umjesto da se pojedinci vrijednuju upravo srazmjerno njihovim doprinosima, od državnih činovnika (i ne samo od njih) se traži da jednako dobijaju. I još se dodaje da treba da budemo solidarni. Zašto nijesmo bili solidarni kada su se donosile loše odluke, zašto nijesmo bili solidarni kada su nevladine organizacije upozoravale na sijaset problema koji će se nužno javiti ako se donesu odluke kakve su se donosile…Hiljadu zašto, ali nema ni jednog racionalnog zato. Individualizam jeste stanje zrelosti, političke, socijalne, humane. Da li je zrelo tražiti od svoje djece da gladuju zato što ste prokockali njihovu koru hleba? Da li su to dobri očevi i majke nacije?

Razmislimo kako će prevaljivanje individualnih grešaka na kolektiv uticati na preduzetništvo i odliv mladih talenata. Da li će uticati pozitivno ili negativno? Da li je pozitivno kada mladom i sposobnom koji je zaslužio da bude nagrađen umjesto nagrade kažete da bude solidaran zato što je neko stariji suviše trošio njegove pare? Da li možete da djelujete motivišuće na nju/njega? Na koji način ćete onda da istom tom mladom i sposobnom kažete da treba još više da se trudi, a manje će biti nagrađen?

Razmislite o individualnoj odgovornosti svojih grešaka. Da biste mogli da budete odgovorni prvo morate biti svjesni svojih grešaka. Ali, ne možemo čekati dugo na osvješćenje, već društvo, koje se gradi na indivudualizmu i koje poštenom primjenom svojih pravila stimuliše preduzetništvo, mora imati korektivni mehanizam kojim će svakog kazniti ili nagraditi u skladu sa individualnim doprinosom. Nikako ne dozvoliti prevaljivanje individualne krivice na kolektiv. U idealnim društvima, od kojih smo “hiljade” kilometara daleko, svaki čovjek zna kada je vrijeme da plati za svoje greške. U našem društvu, na žalost, našoj (prije svega) političkoj, eliti kompas za detektovanje sopstvene pozicije i rezultata kao da je odavno u kvaru. Društvo mora imati način zamjene “dotrajalih djelova”.

Individualizam se uči. Od malena. Mnoge škole u razvijenim društvima stimulišu individualizam koji, razumjevanjem da najviše od Vas zavisi Vaš uspjeh i pozicija u društvu, stimuliše preduzetništvo na svim nivoima: u kompanijama, u državnoj upravi, u civilnom sektoru…

Zato, na kraju teksta, jedno ZATO: Učite cijeli život i nikada ne podcijenite značaj individualizma u svim sferama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s