Gazda

 

Iako generalno nijesam fudbalski navijač, zaista je bilo dirljivo, ali i poučno, gledati kako fudbaleri oplakuju svog voljenog gazdu. “The Boss”, kako su svi tepali Višaju, čuvenom Tajlandjaninu, koji je unio radost i sreću medju hiljade stanovnika Lestera (Velika Britanija). Gazda koga su svi voljeli?! Pomalo čudno, zar ne, makar za naše crnogorske uslove?! Gazde, ili vlasnike, ili umišljene vlastodršce, većina stanovnika Crne Gore radje bi zvalo nečim drugim što počinje sa “G” (grobar, na primjer; više o ekonomskim grobarima Crne Gore u mom davnašnjem tekstu http://www.vijesti.me/forum/ekonomski-grobari-841135). Ali ne, za britanske fudbalere i navijače, riječ “gazda” zvuči gordo, zahvalno, beskonačno! Ljubav prema gazdi, ali istinska, ne iz straha, ona patološka, po kojoj su mnogi stanovnici Crne Gore (bili) prepoznati. Dakle, u pitanju je GAZDA, veliki čovjek, o čijoj su sudbini danima brujali svi svjetski mediji nakon tragične pogibije u šezdesetoj godini.

Zapitajmo se, šta to čini nekog lidera velikim ili “gazdom”? Veliki lider mora da ima “sveto trojstvo”:
1. viziju za sebe i tim (organizaciju, zajednicu) koju vodi,
2. da voli ljude i da
3. ljudi vole njega (nju), kako bi ga (je) slijedili.

Samo kada istinski vjerujete u svoje poslovne zadatke – osjećate strast prema njima, a ne stres, koji se javlja kada Vas besomučno tjeraju da izvršavate ono u šta ne vjerujete. Pravi lider u Vas uliva povjerenje, ne pozicijom straha, već pozicijom vizionara i humaniste.
Zapitajte se, na kraju ovog kratkog osvrta, kakvi su Vaši “lideri”? Da li ih od milošte zovete “gazda” ili iz straha? A možda biste im radije nadjenuli neki drugi nadimak što pocinje na “G”?! Grobar, naravno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s