Socijalna demencija

10 crnogorskih zaborava

Umjesto 10 crnogorskih zapovijedi, predlažem 10 crnogorskih zaborava:

  1. Voli svog “Vođu” bezuslovno! Zaboravi ako te ikada mučio!
  2. Ono što je On uradio loše, a ti si vidio/la, bezuslovno zaboravi!
  3. Devedestih se loše živjelo i mnogi su počinili zločine. Odmah to zaboravi!
  4. Traži sve što je trenutno nemoguće i nezasluženo. Zaboravi da si sam/a učestvovao/la u uništenju svoje organizacije ili preduzeća.
  5. Zaboravi na ono što vidiš! “Vođa” vidi za tebe.
  6. Zaboravi svoje unutrašnje “ja”!
  7. Zaboravi šta ti kažu đeca! Šta đeca znaju?! Oni mi našli da pričaju o svojim pravima i kako se tamo živi!…
  8. Svi oko nas već odavno imaju auto puteve. Odmah zaboravi na ovo!
  9. Turisti se žale. Turisti su kao đeca, treba da zaborave.
  10. Zaboravi na sve prethodne zaborave!

Krenimo redom.

Ako te tvoj Gospodar ili “Vođa” ostavio bez budućnosti, falsifikovao prošlost, nastavlja to isto i u sadašnjosti, zaboravi sve to. Razumi ga, on ima jasan interes zašto to čini.

Možda On “nekada” i učini nešto što ti misliš da je trenutno loše, ali odmah zaboravi na to. On vodi računa na duge staze (za sebe).

Bile su i prošle devedesete. Ne ponovile se!? Ipak, bilo je loše, ili možda i nije za svakoga? Najbolje, zaboravi na sve! Oni koji nijesu imali, većina njih, probudiše se bogati (mada i dalje duhovno i kulturno siromašni) zahvaljujući svome (“legalnom”) trudu. Neki su i preko leševa gazili. Zaboravi sve odmah!

Budi uporan/na i očekuj svoja “prava” kao da decenijama državna ekonomija nije devastirana. Zaboravi na to kao i na svoje učešće u svemu tome.

Vid je dar od Boga. Ali, to ne znači da treba da vjeruješ svojim očima. “Vođa” kaže da je tako i tako treba da bude.

“Ubij” sopstvenu kritiku! Šta će ti to? Zaista?! Ti da kritikuješ?! Nemoj, zaboravi na to.

Jeste da ti živiš za svoju đecu, ali to što su oni počeli da razmišljaju, da se obrazuju, da se globalizuju, demokratizuju, ne daje im pravo da misle da znaju bolje od tebe šta sami žele. Oni da znaju bolje šta im treba?! Oni da planiraju svoju budućnost bolje od tebe i tvojeg “Vođe”?! Odmah im reci da zaborave na svakodnevne aktivnosti “razmišljanja”!

Naš sjever je pun potencijala. To što nije iskorišćen i što nema putnu infrastrukturu kao većina u našem regionu, zaboravi na to. Šta će im auto putevi? Samo neka stave desnicu “preko” srca dok slušaju himnu i odmah će sve da “procvjeta”!

Neko mi reče da ima nekih turista da se žale na našu uslugu! Kao, kažu da nema vode (čuš ovo, pa pune su nam prodavnice flaša uvozne vode), nije čisto, loši putevi…Stop! Pa, zar nijesu zahvalni što su uopšte imali mogućnost da dođu?! Prava đeca, oni ne znaju šta im treba…

Na kraju, propisujem sljedeće: zaborav je najbolji recept za dugotrajno začaureno i bezbrižno jednovlašće koje ponosni “savremeni” Crnogorci i Crnogorke zaslužuju. Ma, zaboravi na sve…